skip to Main Content

EXLIBRIS Nimbus Kitap

Nimbus Kitap, karanlık bir çağı kapatıp aydınlık bir çağı başlatan rönesans düşüncesinden etkilenmiş bir yayınevidir. Bu düşüncenin özünde, us ve usa bağlı gelişen antik ve kadim uygarlıkların dünyaya bıraktığı en büyük miras olan bilgi mirasını yeniden işleyip güncel hayata ve yaşayışa adapte etmek yatar. Rönesansın bir dönemi temsil etmesiyle birlikte bir düşünce sistematiğini de temsil ediyor olması ve bu kelimenin aslında durağan bir eylemden çok dinamik bir eylem anlamına geldiği gerçeği bize yaşanmış tecrübelerin önemini ve bu tecrübelerin insan hayatına etkilerini inceleme imkanı sağlayıp bilgi ve erdeme dayalı hem rasyonel hem de bireysel bir bilgi işleme mekanizması oluşturmanın önünü açmaktadır. Zaten Avrupa karanlık orta çağının ya da dogmatik düşüncenin hakim olduğu bu çağın hem sistematik hem de yapısal bir şekilde çökmesini sağlayan eylemlerin Antik Yunan Medeniyeti düşünürlerinin eserlerinin ve tecrübelerinin ilk önce ‘Latin’ diline ve sonrasında ‘Vernacular’ dil denilen toplumsal dile çevrilmesiyle başlamıştır. Bir açıdan bakıldığında aslında bilgi erişimini toplumsal düzeye taşımak Avrupa’nın aydınlanma çağına girmesini sağlamış ve bilgiye verilen değerin artmasına sebep olmuştur. Bu yüzden bilgi ve tecrübenin işlenmesi ve toplumsal düzeye yansıtılması insanlık tarihinde yaşanan en önemli sosyal değişiklik ve gelişimlerden biridir.

İnsan yüzyıllar boyu gelenek ve göreneklerine bağlı yaşayan tüketici bir canlı olup tüketiminin bir meyvesi olarak ortaya kültür denilen hem soyut hem de somut olan bir miras bırakmıştır. Ancak, hayatta insanın elinde olan veya olmayan doğal facialar ya da savaşlar sonucunda bu deneyimler zincirine farklı halkalar eklenip her insanın zihin süzgecinden farklı birer düşünce şeklinde çıkmasına olanak vermektedir. Ancak zaman ve kültürel faciaların birleşiminden dolayı kaybolmuş bir kültür ve yapı, tarihin yapraklarında yatmaktadır. Aslında insanlığın bu dünyadaki varlığından beri ortaya çıkmış kim bilir ne kadar kültürel çeşitlilik ve yapı bulunmakadır ancak yazıdan önceki dönemlere yani tarih öncesine gitmek, ister istemez var olan kültürün tam anlamıyla anlaşılıp işlenmesini kısıtlamaktadır. Fakat, insan tarih öncesi dönemde de toplumsal olarak yaşayan ve öğrenebilen bir varlık olduğundan dolayı aynı bugün olduğu gibi o zaman da kendilerine bırakılmış olan kültür mirasını işleyip geliştirmişlerdir. Rönesans dönemi bu açıdan, tarihin en önemli sosyal uygarlıklarından biri olan Antik Yunan Medeniyetinin incelendiği ve hem kültürel hem de düşünsel olarak ortaya çıkan bir sentez dönemidir.

Rönesans kelime anlamı bakımından aslında her insanın kendi içinde belli dönemlerde yaşadığı değişiklikleri de temsil etmektedir. Bu kelimenin; aydınlanma, yeniden doğuş, yenilenme gibi benzer anlamlara geliyor olması aslında tarihin bu kelimeyle bağdaştığı olaylar ve deneyimlerin bir sonucunu yansıtıyor olmasıdır. Aslında Rönesans ‘Tarih tekerrürden ibartettir’ sözünün de bir yansımasıdır.Ayrıca kadim Yunan Medeniyetinin incelenip sosyal ve felsefi hayata uygulanma vaziyetidir. Bu kelimeyi sosyal ve kişisel düzeye indirgeyecek olursak, insan deneyimleri ve ortaya koydu çalışmaların bir sonucu olarak ortaya kişisel ve duygusal bir sentez oluşturup öncesinden daha gelişmiş bir düşünce yapısına erişmekteyiz. Ya da insanın başından geçen olaylar insanda ani değişikliklere sebep olup ani aydınlanmalara ve düşünce yapısındaki hızlı değişikliklere sebep olabilir. İşte, aslında insanın kendi geçmişine ve tecrübelerine dayanarak geçirdiği değişimlerin hepsine bir açıdan kişisel aydınlanma ya da bir çeşit rönesans diyebiliriz.

Fark edileceği üzere rönesans aslında her bireyi ayrı ayrı etkileyen dinamik bir durumdur. Bir insanın kendi geçmişinde yaşadığı tecrübeler ve herhangi bir durum karşısında göstermiş olduğu davranışlar aslında bireyin özünü oluşturmaktadır. Yeni yaşanacak olan tecrübeler ise geçmişte yaşanan tecrübelerin izinde bir zihin süzgecinden geçip ortaya her insana özgü olan bir öz sentez çıkmaktadır. İşte bu Walter Pater’ın da dediği gibi “ Güzellik görecelidir.” kavramıyla uyuşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında Rönesans aslında toplumsal düzeyde bir bireysellik hareketi olarak , ya da bireysel düşüncenin öneminin hızla arttığı bir dönem olarak da görülebilir. Ancak her aydınlanma düşüncesi özünde bir sentez gerektirmektedir ve bu sentez toplumsal düzeyde yapıldığı taktirde ‘İtalyan Rönesansı’ dediğimiz türden bir Rönesans ortaya çıkabilmektedir. Sözün özüne gelecek olursak Nimbus Kitap işte bu felsefe ile çevirilerini yapmakta ve Türk halkına tarihte daha önce Türkçeye çevrilmemiş kitapların çevirilerini yapıp toplumsal aydınlanmayı tetiklemeyi amaçlamaktadır. Ancak toplumsal aydınlanmanın ise her bir bireyin ayrı ayrı gerçekleştireceği bireysel aydınlanmalar sonucunda ortaya çıkacağını da göz ardı etmemektedir.

Kitap kişisel bir eşyadır; havludan, diş fırçasından , tırnak makası ve daha birçok kişisel eşyadan daha da kişiseldir. Tüm bahsedilen kişisel eşyalar başkaları tarafından kullanıldığı takdirde belli bir amaca hizmet etmektedir. Kitap ise her insan için aynı amaca hizmet etmez bir öğretmen için kitap öğretme amacı taşırken bir gezgin için yeni ufuklar demektir ya da bir felsefeci bir kitabı farklı düşünceler içerisinde okurken aynı kitabı bir işçi farklı bir gözle okuyabilir. Bir kitap, her bir okumada aslında insanların zihinlerinde tekrar tekrar yazılan bir araçtır.Yılların getirdiği tecrübeler ya da tecrübesizlikler, yaşanılan olaylar, izlenilen filmler, yapılan etkinlikler, tanışılan insanlar ve daha birçok faktör, bir insanın bir kitabı okurken kendine özgü bir sentez yaratma imkanı sunar ve işte bu sentez Tamamıyla bireye özgü bir üründür. Kimse bu senteze zorla ulaşamaz ya da kimse bir kitabı okuduğu zaman aynı hazza ya da aynı sonuca varamaz. Bir cümle bile bir yaşanmışlığı tetikleyip kitap ile ilgili tüm sentezin değişmesine sebep olabilir. İşte bu yüzden Nimbus Kitap’ın bastığı her kitap Nimbus Kitap’a aittir ve bu kitapları okuyan herkes bu kitapların yeni sahipleri olup fikirsel olarak sentezledikleri bu kitapların asıl yazarları olurlar.Latince kitabın sahibi anlamına gelen ‘Ex Libris’ görseli kamuoyuna sunulmuştur. Her kitabın ikinci sayfası Nimbus Kitap Ex Librisi ile baskıya gidecek olup ilk sayfa hususi bir şekilde okuyucunun kendi ismini ya da kendi Ex Librisi’ni koyması için boş bırakılacaktır. Daha önceden de dediğimiz gibi her kitap kişiseldir.

Yayın Tarihi: 28.08.2018 Telif Nimbus Kitap

Back To Top